Ecler la tava/ “Karpatka”

Dacă ești în căutarea unui desert care să îmbine simplitatea cu eleganța, Karpatka este alegerea perfectă! Această prăjitură tradițională poloneză este formată din două straturi de aluat moale, ușor aerat, și o cremă bogată de lapte și vanilie, care se topește în gură.


Numele prăjiturii vine de la aspectul stratului superior, care amintește de munții Carpați. Deși pare sofisticată, Karpatka este surprinzător de ușor de pregătit, iar rezultatul este spectaculos!


Fie că o pregătești pentru o ocazie specială sau pur și simplu vrei să îți surprinzi familia cu un desert deosebit, Karpatka va fi cu siguranță apreciată.


Te invit să descoperi rețeta pas cu pas și să te bucuri de un desert inspirat din bucătăria poloneză, care combină texturile și aromele într-un mod unic!



De ce să încerci această rețetă?


Este simplu de făcut, chiar și pentru începători.

Ingredientele sunt accesibile și se găsesc în orice bucătărie.

Gustul echilibrat între aluatul ușor și crema catifelată o face irezistibilă.


Te provoc să o încerci și să îmi spui cum ți-a ieșit!




INGREDIENTE

Pentru aluat:

100 ml apă (1/2 cană)

100 ml lapte (1/2 cană)

150 g făină (1 + 1/2 căni)

80 g unt (1/3 cană)

4 ouă

1 linguriță praf de copt

1/2 linguriță sare


Pentru cremă:

500 ml lapte

150 g zahăr (3/4 cană)

100 g făină (1 cană)

2 ouă

180 g unt (3/4 cană)

Opțional: esență de vanilie

Zahăr pudră pentru decor


Prepararea aluatului:

1. Încălzește ingredientele lichide:

Adu amestecul la punctul de fierbere.

Într-o cratiță, combină 100 ml lapte, 100 ml apă și 80 g unt. Adaugă 1/2 linguriță de sare.

2. Adaugă făina:

Când amestecul începe să fiarbă, adaugă 150 g făină și 1 linguriță praf de copt.

Amestecă continuu până când compoziția se desprinde de pe marginile cratiței și formează un aluat neted.

3. Răcește aluatul:

Lasă aluatul să se răcească puțin.

4. Încorporează ouăle:

Preîncălzește cuptorul la 200°C (392°F).

Adaugă ouăle, pe rând, în aluat, amestecând bine după fiecare până ce aluatul devine neted.

5. Coace foile:

Tapetează o tavă de 25 cm cu hârtie de copt.

Toarnă jumătate din aluat în tavă și întinde-l uniform.

Coace în cuptor static la 200°C timp de 20 de minute, pe poziția mijloc-jos a cuptorului. Nu deschide cuptorul în timpul coacerii.

Repetă pentru a doua foaie.


Prepararea cremei:

6. Combină ingredientele:

Într-un bol, bate 2 ouă, 150 g zahăr și 100 g făină.


7. Gătește crema:

Într-o cratiță, adu 500 ml lapte la punctul de fierbere.

Adaugă treptat amestecul de ouă în laptele fierbinte, amestecând continuu.

Fierbe crema aproximativ 3 minute după ce începe să fiarbă, apoi stinge focul.

Acoperă cratița și lasă crema să se răcească.

8. Încorporează untul:

Într-un bol, bate 180 g unt până devine pufos.

Adaugă treptat crema răcită în unt, amestecând bine până la omogenizare.

Poți adăuga câteva picături de esență de vanilie, dacă dorești.


Asamblarea prăjiturii:

9. Montează prăjitura:

Așază prima foaie de aluat pe un platou.

Întinde crema uniform peste foaie.

Pune a doua foaie de aluat deasupra.


10. Răcește și servește:


Pudrează cu zahăr pudră înainte de servire.

Comments